Messuterveisiä

17.11.2024 17.00

Äitini laulut

Äiti, jonka lauluääni ei joidenkin mielestä ollut kovin hyvä, alkoi laulaa lapselleen heti kun tiesi odottavansa. Hän jatkoi laulamista kun pieni oli syntynyt, ja vuosia siitä eteenpäin. "Ennen kuin maailmaan luoksesi saavuin, laulelit minulle hiljaa. Kertoen valosta rakkauden jonka Jumala antanut on..."

Idea "Äitini laulut" messuun ja sen nimeen syntyi messua tekemässä olevan henkilön omasta laulusta, jossa hän ilmaisee kiitostaan äidilleen. Äidin turvallinen usko Jeesukseen välittyi jo pienelle lapselle lempeiden, vaikka joskus haparoivienkin laulujen kautta.

Saamme tässä Tuomamessussa iloita sukupolvien ketjun luomasta rakkauden sillasta, joka kantaa meitä myös läpi myrskyisten aikojen.

Liturgina messussa on Timo Takala ja saarnan pitävät Ritva ja Miika Jämsä. Esirukousjohtajana toimii Tarja Plukka.

Tässä liturgi Timo Takalan mietteitä messusta. Elämässä on paljon hyvää kuten vaikkapa Äitini laulut

Risti on enemmän kuin merkkituote. Ristin tekeminen kattaa koko elämän; ajatukset, sydämen ja kätten työt. Suurelle elämämme kokonaisuudelle, arjelle ja pyhälle pyydämme Siunausta. Samalla haluamme tunnistaa ja tunnustaa kaiken sen, mikä on mennyt pieleen ja missä olemme tehneet väärin.

Meitä edeltäneet sukupolvet ovat paljossa ajatelleet parastamme. He ovat antaneet meille merkityksellisiä kokemuksia. Niitä ovat voineet olla äidin laulut, yhteiset puuhat isän kanssa ja useat sellaiset hyvinkin monenlaiset jaetut hetket, joissa olemme olleet katseen, kosketuksen ja kokemuksen päässä toisistamme. 

Kukaan meistä ei ole täydellinen. Kaikkine säröinemme kelpaamme Jumalalle ja toivottavasti myös toinen toisillemme. Risti on kautta maailman tunnettu, hyvän, raikkaan ja armollisen elämän tunnus. Tähän tavoitteeseen haluamme parhaamme mukaan sitoutua.

Kirkko on hyvä paikkaa tuulettaa sydäntä. Ilma vaihtuu, kun mieli on avoin. Messussa voi olla myös kivaa. Pannaan yhdessä musiikki ja sanat kulkemaan tavalla, jonka muistaa vielä illalla kotonakin sekä koko seuraavan viikon.

Tässä esirukousjohtaja Tarja Plukan mietteitä messusta.

Tuomasmessuun rakennetut alttarit ovat olennainen osa messun rukousosioa, jossa jokaisella on mahdollisuus pysähtyä, hiljentyä, katsella esiin nostettuja kuvia, värejä ja symboleja, mietiskellä rukousalttarien tekstejä tai vaikka jättää oman rukouspyynnön tai kiitosaiheen alttarille. Messussa osa rukousaiheista luetaan ääneen ja muut rukoillaan alkavan viikon rukousryhmissä.


Kirkkosalissa vaeltelu alttarilta toiselle messun aikana on mahdollista ja toivottavaakin. Yhtä arvokasta on liittyminen rukouksen virtaan omalta paikaltaan. Hartaudella ja antaumuksella rakennetut rukousalttarit  voivat rikastuttaa rukouselämäämme ja avata uusia tapoja puhua Jumalalle. Alttarit jäävät palvelemaan kirkkovieraita seuraavaan messuun saakka.

 

Rukous kannattaa aina. Olkoon rukousalttari visuaalinen kutsukortti rukouspolulle, hengellinen ikkuna tuonpuoleiseen, kurottautuminen Jumalan puoleen, pisara taivaallista rakkautta tähän kylmään ja kovaan maailmaan, valoa sisäiseen ja ulkoiseen pimeyteen, toivoa toivottomille, armoa ja anteeksiantoa meille kaikille.

Siunattu olet sinä, joka rukoilet. Siunattu myös hän, jonka puolesta huokailet. Jumala on läsnä, Häntä rukoilkaamme.


Autamme Ukrainaa kolehtivaroin

17.11. Tuomasmessun kolehti kerätään ukrainalaisten auttamiseksi. Kolehdilla tuemme kahta avustuskokonaisuutta.

Ukrainan avun tarve jatkuu. Loukkaantuneiden määrät kasvavat siviiliväestön keskuudessa ja rintamalla, hengen menetyksen tai haavoittumisen mahdollisuus on läsnä kaiken aikaa. 

Kävelevä Veripankki on Tampere-Hervannan rotariklubin humanitäärinen avustusprojekti Ukrainaan. Nimitys kävelevä veripankki, tulee siitä, että potilaan lähellä olevat kävelevät ihmiset luovuttavat verta, joka siirretään saman tien potilaaseen ilman välivarastointia. Verensiirron toteuttaminen tällä menetelmällä ei tarvitse sähköä, eikä kylmävarastointia, joten se on käyttökelpoinen myös sairaalassa, joka on ilman sähköä ja vettä sekä maasto-olosuhteissa. 

Ukrainasta on tullut pyyntö saada lisää verensiirtotarvikkeita. Kuluneella viikolla toimitettiin ensimmäinen erä vapaaehtoiselle suomalaiselle, joka ajaa verensiirtotarvikkeet Suomesta Harkovaan. Kuljettajasta on artikkeli marraskuun Silta-lehdessä.

Kirkon Ulkomaanavun auttamistoiminta Ukrainassa keskittyy koulutukseen, psykososiaaliseen tukeen ja jälleenrakentamiseen.

Muun muassa kouluja on kunnostettu 25 kpl ja 75:n koulun yhteyteen on rakennettu pommisuojia koulunkäynnin jatkuvuuden takaamiseksi. Koulutuksen kehittämiseksi Kirkon Ulkomaanapu solmi yhteistyösopimuksen Ukrainan opetusministerin kanssa 2023.

Kirkon Ulkomaanavun työ on laajentunut ammatillisen koulutuksen pariin. Koulutus toimii jälleenrakennuksen lähtökohtana. Hankkeissa jatketaan pommisuojien kunnostusta sekä varustetaan kouluja ensiapupaketein. Talven tuloon valmistaudutaan varustamalla luokkatiloja lämmittimin. Tämän lisäksi oppilaiden etäopiskelumahdollisuuksia vahvistetaan ja oppilaille jaetaan oppimateriaaleja. 

Musiikista vastaa Tuomasorkesteri Timo Saarisen johdolla ja Gospelkuoro Ilo Eveliina Ylikosken johdolla.

Lisäksi mukana on iso joukko vapaaehtoisia toteuttamassa yhteistä messua.

Messun kokoaja on Leena Lampela

Messu on katseltavissa Tampereen Tuomasmessun YouTube kanavalla.


Palaa otsikoihin