Messuterveisiä
17.11.2024 Äitini laulut
Äiti, jonka lauluääni ei joidenkin mielestä ollut kovin hyvä, alkoi laulaa lapselleen heti kun tiesi odottavansa. Hän jatkoi laulamista kun pieni oli syntynyt, ja vuosia siitä eteenpäin. "Ennen kuin maailmaan luoksesi saavuin, laulelit minulle hiljaa. Kertoen valosta rakkauden jonka Jumala antanut on..."
Kuinka vaikeaa onkaan sanoa "anteeksi" tai "olen pahoillani" ja todella tarkoittaa sitä. Anteeksipyytäessä joutuu myöntämään tehneensä väärin, olleensa väärässä. "Anteeksi" on yksi ensimmäisistä sanoista, joita opetamme lapsille vuorovaikutuksen alkeissa. Silti anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen ovat elämämme vaikeimpia asioita. Ne ovat myös tärkeimpiä: koko elämämme perustuu anteeksiantoon, jonka me itse olemme saaneet Jumalalta Kristuksen ristinkuolemalla.
29.9.2024 Suothan toivon enkelin
Mikkelinpäivä on lasten ja enkeleiden päivä, näin myös 29.9. vietettävässä Tuomasmessussa. Messun raamatuntekstit ovat kirkkovuoden mukaisesti kertomus siitä, kuinka enkeli vapauttaa Pietarin vankilasta (Ap. t. 12:5–11) ja Jeesuksen opetus lapsenkaltaisuudesta (Matt. 18:1–10): ”Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa.” Lapset ja enkelit yhdistyvät Jeesuksen opetuksen loppuhuipennuksessa: ”Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanin teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”
3.12.2023 Kallein aarre
Tervetuloa Adventtimessuun 3.12 klo 17 Aleksanterin kirkkoon! Messu on lähellä itsenäisyyspäivää joten itsenäisyys näkyy ja kuuluu adventin ohella itse messussa esimerkiksi lauluvalikoimassa. Ja tietysti päästään laulamaan perinteistä Hoosiannaa!
19.11.2023 Valvokaa! Herätkää!
Marraskuussa seurakunta on päättämässä kirkkovuotta. Silloin katseet suunnataan maailmanhistorian loppunäytökseen, Jeesuksen paluuseen. Kristityt odottavat sen tapahtuvan milloin tahansa. Monesti ajan merkkejä on tutkittu ja kyselty: ”Meidän aikanammeko tämä kaikki tapahtuu?” Oma sukupolvemme ei tee asiassa poikkeusta. Levottomuudet, sodat, luonnonkatastrofit, onnettomuudet, talouskriisi ovat monelle niitä asioita, joita nähdään merkkeinä tuon ajan koittamisesta. Jeesus on sanonut tulevansa takaisin, mutta hän ei ole kertonut tarkkaa ajankohtaa. Jeesuksen paluu tapahtuu äkkiarvaamatta, mutta hän ei tule kuitenkaan salaa. Hän tulee luomakunnan valtiaana ja kuninkaana. Silloin koko maailmankaikkeus annetaan hänen valtaansa.
29.10.2023 Kestävä perusta
Juuret levittäytyvät maan alla verkostoksi. Suotuisassa elinympäristössä ja olosuhteissa kasvi pääsee kasvamaan, viheriöimään ja kukoistamaan. Päivän Raamatun tekstissä kerrotaan, että Jumala on kaupunkinsa keskellä. Jumala on armossaan laskenut Suomen maalle lujan perustuksen. Se kantaa yksilöä, kaupunkia ja tätä kansaa tänäänkin. Perustus on sinetöity Jumalan Pojan, Jeesuksen, sovitustyössä. Kuihtuneen näköinen tai itsensä sellaiseksi tunteva voi aina saada uuden alun, koska perustus on järkkymätön. Varsinkin, "kun on ryysyjen sisällä risti".
11.6.2023 Katso luontoa ja huomaa
Tuomasmessussa vietetään kesäistä luomakunnan sunnuntaita. Mitä tarkoittaa, että koko luomakunta ylistää Jumalaa ja huokaa Hänen puoleensa? Pyhyys on läsnä kaikessa luodussa, ihmisissä, eläimissä ja kasveissa. Jussi ei ole vielä vastannut, kun olen pyytänyt häneltä lupaa käyttää tuota kuvaa jossa hän makoilee riippukeinussa. Luontoaiheisessa Tuomasmessussa lähestymme aihetta laulujen, rukousalttareiden, taiteen ja kehollisten rukousten avulla. Laulamme myös suvivirren. Messussa saarnaa hengellisen ohjauksen pastori, Jussi Holopainen ja liturgina toimii tuomaspappi Meri Ala-Kokko. Musiikista vastaa Tuomasbändi ja -kuoro. Messun ovat koonneet Kaija Jääskeläinen ja Meri Ala-Kokko yhdessä tuomaiden kanssa.
23.4.2023 Paimen parahin
Tuomasmessun saarnaaja Katriina Hallikainen avaa ajatuksiaan Tuomasmessun evankeliumitekstistä: "Rakastatko sinä minua, kysyi Jeesus Pietarilta. Pietarilta, jonka heikkous oli käynyt ilmeiseksi. Pietari oli suurten sanojen pieni mies. Pettäjä. Mutta Jeesus ei pettänyt. Hän kohtasi kieltäjänsä. Antoi uuden mahdollisuuden. Kovin monenlaiset paimenet tätä ihmiskuntaa vievät. Mikä minnekin. Kenen perään lähdet? Ketä seuraat? Entä missä ne lampaat, jotka ovat sinulle uskottuja. Millainen paimet itse olet omillesi? Armollinen vai ankara? Suora vai selittelijä? Parhaan Paimenemme seurassa on hyvä oppia tuntemaan itsensä perin pohjin, mutta oppia tuntemaan myös Paimenemme loputon rakkaus. Tervetuloa vihreille niityille levähtämään! "
22.1.2022 Tammikuisen Tuomasmessun teema on Yhdessä!
”Ihmisillä on yhteyden nälkä, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen nälkä, Jumalan rakkauden nälkä, kaipuu Jumalan puoleen”, kertoo sairaalapastori Elina Kaunisto, joka tulee saarnaajaksi messuun. Elina Kaunistoa puhuttelee messun saarnan pohjana oleva epistolateksti, jossa kehotetaan pukeutumaan sydämelliseen armahtavaisuuteen (Kol.3:12 – 17). Työssään Pitkäniemen sairaalassa hän näkee ja kohtaa sekä sairauden että terveydenhuoltotyön uuvuttamia ihmisiä, jotka kaipaavat toivoa toivottomuuteensa. Tuomasmessussa voimme kokea yhteyttä ja yhdessä tekemistä, joka kantaa messun jälkeen arjessakin. Siksi kutsumme messuun erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoväkeä ja myös sairauksien kanssa kamppailevia ihmisiä ja heidän läheisiään. Esirukousalttareilla voi jättää rukouspyyntöjä ja yhtyä rukousalttareiden teemaa avaaviin aiheisiin.
12.6.2022 Olkoon toivo kanssanne!
Tuomasmessussa keskeisenä ajatuksena on toivo - tuo väkevä voima, jota ilman ei ehkä olisi tätä päivää, ei huomista, eikä tulevaisuutta. "Minulla on omat suunnitelmat teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11). Evankeliumitekstin (Luuk. 13:6–9) puutarhurikin pyytää yhtä vuotta: hän luottaa, uskoo ja toivoo ihmettä tapahtuvaksi.
15.5.2022 Kuka on maailman paras puolustaja?
Kuka on maailman paras puolustaja? Jääkiekon MM-kisojen alkaessa tästä käydään kovaa keskustelua ja nimiehdotuksia riittää. Mutta kuka puolustaisi meitä tavallisia kansalaisia elämän eri pelitilanteissa? Pääsiäisen tapahtumissa meille aukesi mahdollisuus omaan puolustajaan. Jeesus nousi haudastaan ja ylös taivaaseen, mutta ei jättänyt meitä tänne maailmaan yksin.
18.4.2022 Tällä tiellä et ole yksin
Pääsiäisen tapahtumat saattavat mielen hämmennykseen, epäuskoon ja ihmettelyyn. Mitä ristillä oikein tapahtui? Mitä ylösnousemuskertomus minussa nyt tänään herättää?
27.3.2022 ¡Alegría y Libertad! Ilo ja vapaus! Tuomasmessu lattarimaustein
Marianpäivänä 27.3.2022 paastonaika katkeaa hetkeksi, kun vietetään Tuomasmessua lattarimaustein. Messussa näkyy latinalaisamerikkalainen väri ja musiikissa kuuluvat iloiset lattarihenkiset sovitukset.
31.12.2021 Olkoon toivo kanssanne!
Uudenvuodenaaton Tuomasmessussa keskeisenä ajatuksena on toivo - tuo väkevä voima, jota ilman ei ehkä olisi tätä päivää, ei huomista, ei ensi vuotta. "Minulla on omat suunnitelmat teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11). Evankeliumitekstin (Luuk. 13:6–9) puutarhurikin pyytää yhtä vuotta: hän luottaa, uskoo ja toivoo ihmettä tapahtuvaksi.
19.9.2021 Täydellinen vai täysi Elämä?
Täydellinen vai täysi Elämä? ”Herra, meidän Jumalamme, meitä ovat vallinneet toiset herrat, et sinä.” (Jes. 26:13a) Mikä omaa elämääni vallitsee? Paine saada, olla tai näkyä enemmän – kenties viihtyä paremmin? Vai pikemmin paine vähentää ja kohtuullistaa, halu hiljentää, pysähtyä ja ymmärtää? Lopulta vallitsee häpeä siitä, etten onnistu – tai ehkä onnistun, mutten onnellistu.
28.11.2021 Siunattu olkoon Hän!
Odotus ja ilo täyttävät Aleksanterin kirkon, kun vietetään ensimmäisen adventin Tuomasmessua. Mielissämme on kiitollisuus siitä, että saamme yhdessä valmistautua Vapahtajamme syntymään ja avata sydämemme ottamaan vastaan Jeesuksen tuoma valo elämäämme. Seimen lapsi elää ensimmäisenä adventtina Vanhan Testamentin profetioissa ja mielemme täyttää odotus siitä, mikä tyhjän seimen jonain päivänä tulee täyttämään. Takanamme on raskas korona-aika rajoituksineen ja pelkoineen. Sen jäljiltä voi sydämemme olla tyhjä, pimeäkin, ja valon kaipuu todellinen. Seimi hohtaa meille toivon valoa!
31.10.2021 Niin kuin mekin?
"Niin kuin mekin" on lokakuun viimeisen sunnuntain Tuomasmessun tunnus. Tämä on myös haaste, joka nousee kyseisen sunnuntain evankeliumitekstistä. Se näet puhuu anteeksiantamisesta. Matteuksen evankeliumin tekstissä sanotaan: "Jos siis annatte ihmisille anteeksi heidän pahat tekonsa, antaa taivaallinen Isännekin anteeksi teille. Mutta jos ette anna ihmisille anteeksi, ei taivaallinen Isännekään anna anteeksi teidän pahoja tekojanne." (Matt. 6:14-15, UT 2020)
23.5.2021 Kaikki kansa, kaikki kielet
Helluntain Tuomaskirkko tarjoaa moniaistillisen kokemuksen. Jumalanpalveluksen otsikko kertoo erilaisista tavoista löytää yhteys Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Tuomaskirkko toimitetaan selkosuomeksi ja viittomakielelle tulkattuna. Tule mukaan saavutettavaan Tuomaskirkkoon!
5.4.2021 Tämä on SE päivä – toisen pääsiäispäivän Tuomaskirkko
Älä pelkää Jumalan ensimmäinen sana meille on elämän järisyttävilläkin hetkillä: älä pelkää. Enkelin sanat ylösnousemuksen yllättämille olivat: Älkää pelätkö. Ne olivat samat ensimmäiset sanat kuin paimenille jouluyönä. Lähelle tulevalla Jumalalla on aina hyviä uutisia. Pelko on erottamaton osa elämää, mutta viimeistä sanaa sillä ei ole.
21.3.2021 Rohkea Maria
Marian rohkeus puhuttelee läpi sukupolvien ketjun. Rohkaisee myös meitä kasvamaan tehtäviemme mittaisiksi. Silloinkin kun Jumalan suunnitelma ei vastaakaan itse tekemäämme. Tuomaskirkossa pohdimme, millainen meidän kirkkomme Maria on.