Messuterveisiä
Armollinen hiljaisuus
Käsi hakeutuu vaistomaisesti takintaskua kohti. Lohdullinen sinivalo kiertyy kaipaavan kehon ympärille, lasittaa silmät ja kuljettaa hetkestä pois. Taas kerran. Uutiskuvat, meemit, muistutukset, osallisuuden ja osattomuuden kokemukset vyöryvät päälle ja pommittavat aivoja jatkuvalla ärsyketulvalla. Näytön sammuessa olo tuntuu entistä uupuneemmalta. Mistä saisi levon? Tule messuun. Liity yhteiseen hetkeen ja luota pyhän läsnäoloon hiljaisuudessa. Jumala hengittää meissä, se riittää. Me tahdomme asettua kuulolle koko olemuksellamme. Armollinen hiljaisuus antaa sinulle mahdollisuuden vain olla, Kaikkivaltias Jumala vierelläsi, ilman minkäänlaisia vaatimuksia. Siinä saat levätä.
Sisältövaroitus! Tämä messu poikkeaa hieman tavanomaisesta Tuomasmessusta. Messun kulku on verkkaisempi, hiljaisempi ja hengittävämpi - tuomasmusiikkia ja Sanaa toki unohtamatta. Hiljaisuus voi tuntua hoitavalta, mutta aiheuttaa myös rauhatonta ja hermostunutta oloa. Tämä on aivan normaalia. Psalmin 62 sanoin: Jumalaa yksin minun sieluni hiljaisuudessa odottaa, häneltä tulee minulle apu. Rukouspalvelijat ovat alttarilla sinua varten, jos haluat rukoilla jonkun kanssa.
Kysyttäessä tekoälyltä miten tämä sanoittaisi hengellisesti aihetta ”Armollinen hiljaisuus”, vastasi ChatGPT seuraavasti:
”Hiljaisuudessa Jumala puhuu. Kun melu vaimenee ja sanat loppuvat, sydän voi kuulla armon kuiskauksen. Ei vaatimuksia, ei kiirettä – vain Hänen läsnäolonsa, joka täyttää kaiken. Armollinen hiljaisuus ei ole tyhjyyttä, vaan lepoa. Se on paikka, jossa ihminen saa olla haavoineen ja heikkouksineen ilman pelkoa tuomiosta. Jumala ei vaadi, Hän rakastaa.
Kun pysähdymme ja annamme hiljaisuuden puhua, löydämme sen, mitä sielumme syvimmillään kaipaa: rauhan, joka ei perustu tekoihin, vaan armoon.”
Varsin huikeaa tekstiä sovellukselta, jolla ei ole omaa tietoisuutta, tahtoa tai ymmärrystä – pelkästään kyky tuottaa älykkään oloista ja ihmisen kaltaista tekstiä. Helmikuun Tuomasmessussa pääset kuitenkin kuulemaan miten elävä Jumala sekä todelliset ihmiset sanoittavat armoa. Kirkossa luettavat raamatuntekstit ovat Jer. 9:22–23 ja Matt. 20:1–16. Näistä jälkimmäinen käsittelee Jeesuksen vertausta viinitarhan isännästä ja miten ensimmäiselle sekä viimeksi tulleelle työntekijälle maksetaan tismalleen saman verran. Aiheesta saarnaa Ylöjärven seurakunnan kappalainen Jyrki Koivisto.
- Koen, että yhdessä hiljentyminen avaa ymmärryksen, myötätunnon ja toiminnan suuntia salatulla tavalla. Messussa saa olla, ottaa vastaan ja messu saa muuttaa meitä. Nyt paraikaa kuljen viinitarhakertomuksen kanssa ja annan sen laskeutua askeliini: mitähän tuo Jeesuksen kertomus puhuu meille siinä iltahetkessä? pohtii Jyrki.
Messun liturgina palvelee kirkon keskusteluavun toiminnanohjaaja Laura Tuhkanen-Jukkola, joka kuljettaa seurakuntalaiset armollisen hiljaisuuden äärelle ja sen läpi, vailla vaatimuksia. Laura odottaa iloisin mielin messua:
- Luotan, että se on rauhallinen ja lohdullinen keidas, kun Pyhä Henki saa vaikuttaa.
Esirukousjohtajan tehtävässä toimii Sirpa Antikainen, kokoajana Hanna Merikanto ja messun rauhallisesta musiikista vastaavat Tuomasorkesteri sekä kuoro Timo Saarisen ja Elina Orjatsalon johdolla. Messussa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuran hankkeelle Etiopiassa, jossa autetaan vähävaraisia ja vammaisia lapsia sekä nuoria.
Tätäkin Tuomasmessua on toteuttamassa ja tekemässä ennen kaikkea iso joukko vapaaehtoisia, alttarinrakentajista tiskaajiin ja diavastaavasta messun isäntään. Lämmin kiitos heille kaikille, joita ilman koko messua ei olisi.
Tervetuloa messuun!