Messuterveisiä

29.9.2024 17.00

Suothan toivon enkelin

Mikkelinpäivä on lasten ja enkeleiden päivä, näin myös 29.9. vietettävässä Tuomasmessussa. Messun raamatuntekstit ovat kirkkovuoden mukaisesti kertomus siitä, kuinka enkeli vapauttaa Pietarin vankilasta (Ap. t. 12:5–11) ja Jeesuksen opetus lapsenkaltaisuudesta (Matt. 18:1–10): ”Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa.” Lapset ja enkelit yhdistyvät Jeesuksen opetuksen loppuhuipennuksessa: ”Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanin teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”

Messun toteuttajaksi on kutsuttu Tampereen körttiyhteisö, virallisemmin Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosasto. Herännäisyys eli körttiläisyys on yksi luterilaisen kirkon perinteisistä herätysliikkeistä.  Se puolustaa epävarmaa ja ikävöivää uskoa ja korostaa, että armo kuuluu ihan jokaiselle. Kristuksen ja ihmisen väliin ei saa asettaa mitään. Tämä merkitsee myös sitä, ettei toiselta ihmiseltä kysytä hänen uskonsa määrää, parannuksentekoaan tai uskonratkaisuaan. ”Hengellistä” ei eroteta ”maallisesta”: koko maailma on Jumalan maailma, ja ihmiset on kutsuttu oikeudenmukaisemman ja armollisemman maailman rakentamiseen

Messussa saarnaa pappi ja omavaraistilallinen Karoliina Löytty. Hän kertoo saarnaa valmistaessaan pohtivansa uskonnollisia kokemuksia. – Ajatus uskonnollisesta kokemuksesta yhdistää kaikkia eri tavalla uskovia ihmisiä, vaikka kokemukset saatetaan sanoittaa eri tavalla. Yksi tapa on puhua enkelistä tai enkelin kosketuksesta. Körttien puheenparteen kuuluu puhe ”armonvilauksesta”. Pohjimmiltaan kyse voi olla samasta asiasta.

Liturgina toimii nykyisin Kirkkohallituksen rippikouluasiantuntijana työskentelevä Mikko Wirtanen, jonka moni saattaa tuntea Tampereen entisenä Tuomas-pappina. – Messua on valmisteltu yhdessä ja sitä vietetään yhdessä – tervetuloa mukaan! hän toivottaa.

Messun musiikki koostuu pääasiassa körttien perinteisistä Siionin virsistä – mutta ei perinteiseen tapaan. Monet niistä ovat laajemminkin tuttuja, sillä körttivirsiä löytyy niin kirkon virsikirjasta kuin Tuomasmessu-lauluista. Yleensä virret veisataan ilman säestystä, mutta Tuomasmessussa ne saavat uuden twistin Tuomas-orkesterin säestyksellä. -Olen aidosti innostunut tästä mahdollisuudesta, sanoo Petra Perttula, Tampereen seurakuntien musiikkityön asiantuntija ja Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallisen kuoron johtaja, joka on koonnut messuun oman Tuomaskörttikuoron.  -Tuomas-orkesterin vetäjä Timo Saarinen on tehnyt huikeita sovituksia, jotka eivät jätä kylmäksi

Tervetuloa mukaan yhteiseen messuun 29.9. klo 17!


Palaa otsikoihin