Messuterveisiä
Täydellisessä kesäsäässä
saatiin viettää Ilkon seitsemättä Tuomas-juhannusta. Siunauksen säteitä sai ottaa vastaan peräti viitisen sataa paikalla käynyttä. Myös messun kokoaja ja lätynpaistaja olivat hyvin tyytyväisiä päivään.
Juhannusaatto vuonna 2013 jäänee monen Tampereen seudun tuomaan mieleen. Kangasalan Ilkon leirikeskus pursui väkeä ja säätä luonnehdittiin kutakuinkin täydelliseksi. Hieman yli 20 lämpöastetta, hennosti väreilevä tuulenhenki ja taivaan terältä lämmittävä aurinko takasivat onnistuneen ulkoilmatilaisuuden. Yhdessäolon riemua kauniissa Suomen suvessa!
Järjestelytiimi arvioi paikalla käyneen kaikkiaan viitisen sataa ihmistä, mikä oli Ilkon tuomasjuhannuksen ennätyslukema. Tapahtuma järjestettiin nyt seitsemättä kertaa.
Juhannusaaton Tuomasmessun kokosi ensimmäistä kertaa Maija-Leena Piipponen.
-Kokemus oli oikein positiivinen. Minua pyydettiin tähän tehtävään kevättalvella ja suostuinkin. Jossakin välissä ajattelin että tässä sitten se alkukesä meneekin. Työtä ja vastuuta olikin paljon, mutta kyllä tämä antoi vielä paljon enemmän.
Piipponen kiittelee vuolaasti vapaaehtoisia, jotka mahdollistivat panoksellaan messun ja koko tapahtumankin onnistumisen.
-Kantajoukon lisäksi moni uusikin henkilö ilmoittautui tänä vuonna mukaan palvelemaan omilla taidoillaan ja mahdollisuuksillaan. Kuka teki rukousalttarin, kuka musisoi, kuka paistoi lättyjä tai makkaraa, kuka oli infopisteessä, kuka ohjasi liikennettä, kuka toi kotoaan erilaisia tarvikkeita...
Maija-Leena Piipponen ei usko Ilkon mahdollisuuksien riittävän loputtomiin, mikäli tapahtuma tästä vielä kasvaisi.
-Luulen, että nyt oltiin aika rajoilla resursseihimme nähden. Esimerkiksi saunoihin ei enää mahdu enempää löylyttelijöitä. Myöskään rinne jossa Tuomasmessua vietetään ei vedä loputtomiin väkeä.
Vuoden 2012 juhannuksenviettoon saapui väkeä Turusta saakka. Nyt ei jääty paljoakaan huonommaksi Varsinais-Suomen suunnalla.
-Ainakin yksi henkilö tuli Ilkkoon Loimaalta asti. Hän pääsi töistä vasta messumme päättymisen jälkeen, mutta tuli silti juhlaamme loppuillaksi mukaan, Piipponen iloitsee.
Sitoutuneita vapaaehtoisia tarvittiin monenlaisissa tehtävissä. Raimo "Rami" Naumanen uurasti tänäkin vuonna Ilkon pihamaalla yhdessä leipälajissaan, lättyjen paistamisessa.
Mikä saa miehen vuodesta toiseen tulemaan talkoolaiseksi tuomaiden juhannusjuhlaan?
-Olen aina pitänyt ihmisten kanssa olemisesta. Tämä lättyjen paistaminen on lisäksi hauskaa puuhaakin.
Ilkon tuomasjuhannuksella on Naumasen mielestä ehdottomasti oma paikkansa.
-Vehreä Ilkko on kirjaimellisesti avara tila luonnon keskellä. Ilmapiiri täällä on positiivinen, armollinen ja salliva, näitä ei mikään korvaa.
Naumanen eläköityi papin virasta vuonna 2007. Viimeksi hän työskenteli Hervannan seurakunnassa.
-Kyllä moni muistaa minut vieläkin niistä merkeistä. Teen toisinaan vieläkin toimituksia, kastan ja vihin.
Rami, kerropas vielä miten se maistuva lätty oikein syntyy?
-Takinan pitää olla hyvä, ja sellaista Ilkon keittiössä tehdäänkin. Myös lättypannun lämmön pitää olla tasainen.
-Minusta on myös psykologisesti hyvin tärkeää, että lättyjä saa ilmaiseksi. Ihmiset huomaavat että kirkollisverolla saa aivan konkreettista vastinetta: makean ja maistuvan herkun, Naumanen hymyilee.
Lisää kuvia löytyy tästä linkistä
Hannu Ruuskasen saarnan voit lukea tästä linkistä