Messuterveisiä
Osallisuutta pohtimassa
2.11. Tuomasmessua saimme viettää pyhäinpäivän tunnelmissa. Rukousalttarin messuun oli rakentanut Setlementti Naapurin vetämä Mattilan Miehet -kansalaistalo. Se yhdistää erimaalaisia miehiä.
Mattilan toimintaa vetävä Jukka Tukia osallistui Tuomasmessuun mielellään. Hänen lisäkseen rukousalttaria olivat tekemässä Jyrki Kummola sekä Toni Leander. Tukia toimi messussa myös esirukousjohtajana.Jukka Tukialle Tuomasmessu ei ollut entuudestaan kovinkaan tuttu. Hän olikin käynyt jo edellisessä messussa hieman katsastamassa mistä on kyse.
-Pidin Tuomasmessusta. Tällainen rennompi jumalanpalvelus houkuttelee mukaan paljon enemmän kuin se perinteinen luterilainen messu. Joka voi olla aika kuivakin...
Tukiaa miellytti myös se että seurakuntalaiset ovat aktiivisesti mukana messun toteuttamisessa.
-Tuomasmessussa tuntuu hyvin selvästi ihmisten osallisuus. Minuun teki vaikutuksen myös se kuinka luontevasti ihmiset esirukousjakson aikana tulivat alttarille rukoiltaviksi.
Mattilassa miehet toimivat omilla ehdoillaan
Setlementti Naapurin pyörittämä Mattilan Miehet - lyhyemmin Mattila - aloitti toimintansa Laukontorin varrella kolmisen vuotta sitten. Paikan ovat löytäneet omakseen monenlaiset miehet.
-Tällaiselle miesten omalle tilalle on ehdottomasti tarvetta. Mattilassa he saavat toimia omilla ehdoillaan. Kun paikalla ei ole naisia, niin miesten ei tarvitse samalla tavalla vetää roolejakaan, Tukia sanoo.
Mattilassa käy miehiä, jotka ovat kotoisin Suomesta ja kymmenistä muista maista. Tukia määrittelee Mattilan kaikkien miesten yhteiseksi kansalaistaloksi.
-Olemme paikka joka kokoaa yhteen erilaisista kulttuureista, sosiaalisista taustoista ja ammateista tulevia miehiä. Mattilassa tehdään asioita yhdessä ja ollaan dialogissa toisten kanssa.
Tukia korostaa sitä että Mattilassa ei tehdä tehdä ”maahanmuuttajamiestyötä” tai ”kotouttamistyötä” - vaan miestyötä.
-Yleensäkin tulokulmamme ei ole ongelmakeskeinen (erotyö, väkivaltatyö yms.), vaikka esim. teemailloissa puhumme ongelmallisista asioista. Uskomme, että kuuluminen joukkoon, tutustuminen toisten ”maailmoihin ja tarinoihin” ja oleminen dialogissa toisten kanssa on todella tärkeää. Sillä on miehen hyvinvoinnin kannalta valtava merkitys.
Miehiä ei Mattilassa erotella esimerkiksi etnisen taustan perusteella.
-Olemme hävittäneet - niin pitkälle kuin mahdollista - sanastostamme mm. sanan monikulttuurisuus.
Mattila ei myöskään ole kriisi- tai ongelmakeskus.
-Emme täytä asuntohakemuksia tai vastaavia. Mutta Mattilassa miehet neuvovat toisiaan. Tarvittaessa myös ohjaamme miehiä erilaisen avun piiriin hyvän yhteistyöverkostomme ansiosta. Myös seurakunnat ovat siinä mukana, mitä arvostamme suuresti, Tukia kiittelee.
Mattilassa käy säännöllisesti satakunta miestä. He ovat antaneet paikasta valtaosin hyvää palautetta.
Jukka Tukian mukaan Mattilan Miehet ovat voimaantuneet monellakin tavalla.
-Elämä näyttää taas mahdollisuudelta, kunto nousee ja tulee uusia kavereitakin. Ja varsinkin maahanmuuttajataustaisilla miehillä kielitaitokin lisääntyy huimasti. He myös kokevat kuuluvansa paremmin tähän yhteiskuntaan. Kotonakin murheet ovat monella vähentyneet.
Lisää kuvia löytyy tästä linkistä (mene sivulla hieman alemmas)
Jukka-Pekka Ruusukallion saarnan voit lukea tästä linkistä