Messuterveisiä
Rukous laajenee sadepisaroina
Näin pohti ensimmäisen adventin Tuomasmessussa esirukousjohtajana toiminut Sirpa Ahola rukouksen merkitystä. Messussa lähestyttiin monelta tasolta myös rauhan merkitystä ajassamme.
Kangasalan seurakunnassa diakonina työskentelevä Ahola oli ilahtunut esirukousjohtajan tehtävästä. Hän toimi siinä ensimmäistä kertaa, rukousalttareita Tuomasmessuun hän on ollut rakentamassa.
-Rukous merkitsee minulle paljon. Voisin verrata rukousta sadepisaroihin, jotka leviävät eri puolille. Tämän messun alttareiden teemojen mukaan Filippiineille, maanpuolustukseen, joulun odotukseen...
Sirpa Aholan mukaan on hyvä asia että messun rukousjaksolla osa rukouksista luetaan kirkossa ääneen.
-Ihmiset ovat rukouksissaan usein aika itsekkäitä, näkökykymme riittää vain omiin rukousaiheisiimme. Tuomasmessussa rukoillaan toisten rukousaiheiden puolesta ja saamme olla samalla kantamassa muidenkin murheita. Sen jälkeen ne omat ongelmat saattavat tuntua pienemmiltä.
Adventin messussa käsiteltiin monesta näkökulmasta rauhaa ja turvallisuutta. Esillä oli muun muassa puolustusvoimien ja rauhanturvaajien työ tuvallisuuden eteen. Sirpa Ahola arvostaa näitä paljon, mutta näkee rauhankysymyksen silti laajempana.
-Lasken siihen mukaan myös demokratian ja ihmisoikeudet. Se että sotaa ei ole, ei merkitse sitä että kaikilla olisi hyvä olla.
Ahola näkee diakonina paljon äärimmäistäkin huono-osaisuutta, mutta ei silti vastusta esimerkiksi itsenäisyyspäivän näyttävää juhlimista.
-Minusta voimme aivan vapaasti juhlia sitä mitä meillä on. Myös monet asiakkaani kunnioittavat suuresti uskoa ja Isänmaata. Huolimatta siitäkin, että Suomi ei ole heitä aina hyvin kohdellut.
-Ja monella heistä voi olla vaikeaa osoittaa uskonnollisuuttaan siellä hyväosaisempien joukossa, Ahola sanoo.
Palaa otsikoihin
Hengellinen työ armeijassa tärkeää
Tekstinlukijana messussa toiminut kenraaliluutnantti evp. Heikki Lyytinen laskeskeli olleensa toista kertaa elämässään puhumassa hengellisessä tilaisuudessa.
-Ensimmäinen kerta oli 1980-luvun puolivälissä, kun palvelin YK-tehtävissä Kyproksella. Pidin silloin puheenvuoron kansainvälisessä joulumessussa.
Tuomasmessu oli kenraalille uusi ja erittäin positiivinen kokemus.
-Messua kokoamassa oli todella hieno ja lämminhenkinen porukka. Myös musiikki teki vaikutuksen.
Heikki Lyytinen on tehnyt pääosan elämäntyötään puolustusvoimien palveluksessa. Miten karuun, miehiseen maailmaan yhdistyvät hengelliset arvot, joita joku saattaa pitää pehmoilunakin?
-Oikein hyvin yhdistyvät. Puhuin asiasta myös Tuomasmessun yhteydessä Ilmavoimien sotilaspastorin kanssa. Juuri Ilmavoimissa tapahtuu rauhankin aikana onnettomuuksia. Varsinkin silloin papin läsnäolo on erittäin tärkeää.
Kenraali evp. Lyytinen arvostaa sotilaspapiston työn hyvin korkealle. Niin Suomen historiassa kuin nykyisinkin.
-Papin läsnäolo miesten joukossa on tärkeää. Ei tarvitse todellakaan julistaa vaan olla heitä lähellä ja keskustella. Kriisin hetkellä hengellisen huollon merkitys tietysti vain korostuu.
Lyytisellä on omalta sotilasuraltaan tästä konkreettistakin kokemusta.
-Kun olin Ilmavoimien nuori upseeri niin paras ystäväni menehtyi lento-onnettomuudessa. Vein hänen perheelleen viestin asiasta yhdessä sotilaspastorin kanssa. Tämän seurauksena meille tuli kyseisen pastorin kanssa erittäin hyvät yhteydet. Teimme jatkossa paljon yhteistyötä.
Oman uskonsa Lyytinen määrittelee "suomalaisen miehen uskoksi".
-Uskon Jumalaan, mutta en pidä asiasta meteliä. Yläkerran kanssa käyn säännöllistä keskustelua.
Lisää kuvia löytyy tästä linkistä