Messuterveisiä
Suurin ihme on kaipuu Pyhään
Uudenvuodenaaton Tuomasmessussa Pentti Kuusjärven rukousalttari saattoi paljastaa meille jotakin itsestämme. Tekstinlukija Anne Karholaa taas puhutteli voimakkaasti erityisesti Saarnaajan kirjan sanoma.
Pirkkalassa asuva Pentti Kuusjärvi oli toteuttanut mielenkiintoisen, monenlaisia viestejä ja tasoja sisältäneen alttarin Pirkankadun puolelle.
Alttarikokonaisuus lähti miehen mukaan liikkeelle ensin "ajatusten mylläkkänä", sitten idea alkoi pelkistyä.
-Kyseessä oli prosessi. Halusin toteuttaa alttarin kolmiosaisena alttarikaappina, joka symbolisoi mm. pyhää kolminaisuutta.
-Mustat ja valkoiset ovet taas edustavat ihmisyyttä, hyvän ja pahan taistelua. Pyhän ja pahan rajahan ei kulje jossakin ulkopuolellamme, vaan sisällämme. Siis sydämessämme.
Kädentaitoisen miehen rakentama kekseliäs alttari tarjosi monelle messuvieraalle yllätyksenkin. Kun kumartui alttarin ihmisprofiilin muotoisen keskiosan eteen, niin pystyi näkemään itsensä peilistä.
-Oli hauska seurata ihmisiä tässä tilanteessa. He nöyrtyivät kumaraan ja löysivät peilikuvasta itsensä. Ihminen asettautui tiettyyn tilanteeseen ja jotain sitten avautui hänelle.
Kurkistusaukon ympärillä saattoi nähdä myös pieniä valoja.
-Ne kertovat siitä että jokainen meistä haluaa olla esillä, tulla huomatuksi.
Kuusjärvi on vakuuuttunut että itse Pyhää Jumalaa emme koskaan voi nähdä.
-Sen sijaan voimme nähdä hänet heijastuksena toisissamme, ja myös itsessämme.
Pentti Kuusjärvi halusi alttarillaan tuoda esiin vielä yhtä asian.
-Kaikkein suurin ihme on kaipuu Pyhään. Ja se ei täyty millään muulla kuin pyhyydellä.
Saarnaajan viesti puhuttelee yhä
Anne käy Tuomasmessussa, mutta ei ole aikaisemmin ollut missään messun palvelutehtävässä.
-Tekstinlukijana olen tosin aikaisemmin toiminut useitakin kertoja Aitolahden kirkossa. Tämä tehtävä ei siten erityisesti jännittänyt.
Päivän tekstit puhuttelivat Karholaa suuresti, erityisesti Saarnaaja 3:
Kaikella on määrähetkensä,
aikansa joka asialla taivaan alla.
Aika on syntyä
ja aika kuolla...
-Se on ollut aina minulle hyvin merkityksellinen teksti, jota käytän mielelläni eri tilanteissa. Saarnaajan viestihän kattaa koko yhteiskunnan ja on säilynyt tuoreena nykyiseen aikaamme asti, Karhola pohtii.
Anne Karhola on hyvin aktiivinen Tampereen seurakuntien luottamustehtävissä. Hän toimii muun muassa seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana.
Mitä toiveita sinulle on vuodelle 2014 koskien tamperelaista seurakuntaelämää?
-Kaipaisin lisää yhtenäisyyttä - ja myös armollisuutta. Viime vuosina seurakuntaelämää ovat Tampereella värittäneet erimielisyydet koskien mm. hallintorakennetta. Tänä vuonna asioihin saadaan ratkaisuja ja toivon että sitten päästään asioissa eteenpäin. Toivon että pääsemme entistä enemmän pohtimaan toiminnallisia asioita. Esimerkiksi sitä, miten ihmiset saadaan jatkossakin pysymään kirkon jäseninä.
Tuomasmessussa Anne Karhola aikoo käydä nyt alkaneenakin vuonna.
-Tämä messu vastaa monellakin tapaa toiveitani jumalanpalveluksesta, pidän erityisesti tuomasmusiikista. Rukousjakson aikana sen sijaan haluan istua paikoillani. Mutta on hienoa kun halukkaille on myös mahdollisuus kierrellä alttareilla.
Karhola arvostaa myös Tuomasmessun vapaaehtoisten isoa panosta.
-Vasta tässä 31.12. messussa tajusin, kuinka paljon messun taustalla oikein on tekijöitä. On upeaa kun maallikoita voi palvella todella vastuullisissakin tehtävissä, hän kiittelee.
Lisää kuvia löytyy tästä linkistä (mene sivulla hieman alemmas)
Timo Takalan saarnan voit lukea tästä linkistä